• ZÁPIS ŽIAKOV DO 1. ROČNIKA NA ŠK. ROK 2022/2023

          •      Riaditeľstvo Základnej školy internátnej, Veľká Čalomija 65 oznamuje rodičom, že zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2022/2023 sa uskutoční

                                                                     21. apríla 2022 od 13,00 hod do 17,00 hod.

            v priestoroch školy.

            Na zápis je potrebné priniesť rodný list dieťaťa a platný občiansky preukaz rodiča. Rodič je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky. Aj v prípade, keď bude rodič žiadať o pokračovanie plnenia predprimárneho vzdelávania, sa musí zápisu zúčastniť. 

                 Prihlášku na vzdelávanie v ZŠ musia podpísať obidvaja zákonní zástupcovia dieťaťa. Podpis oboch zákonných zástupcov sa nevyžaduje, ak:

            1. jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená. Tieto skutočnosti sa preukazujú kópiou rozhodnutia súdu,

            2. jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa - preukazuje sa potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu,

            3. vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou (napr. rodič je dlhodobo v zahraničí a pod.) - preukazuje sa písomným vyhlásením - príloha č. 2,

            4. na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodnú , že prihlášku podpíše iba jeden zákonný zástupca - preukazuje sa písomným vyhlásením - príloha č. 3.

                 Rodičia, ktorí už majú deti zapísané a mali odklad povinnej školskej dochádzky, sa musia znovu zúčastniť zápisu.

                 Žiadame rodičov, aby počas zápisu dodržali všetky platné hygienicko-epidemiologické opatrenia.

                 Vážení rodičia! Radi by sme sa pri prijímaní Vášho dieťaťa s ním zoznámili, porozprávali, nadviazali prvý kontakt, takže na zápis priveďte aj Vaše dieťa.

            Veľká Čalomija 16. marec 2022                                   PhDr. Adriana Kalmárová, riaditeľka školy

             

          • Žiaci Elokovaného pracoviska v Čelovciach fašiangovali v plnej paráde

          •  

             

            Fašiangy sú čas medzi zimným a jarným obdobím. Sú plné hojnosti, veselosti, zábavy, tanca a fašiangových hier. Fašiangové hry znamenali, že po dedine išli žiaci, v sprievode, prezlečení v rôznych fašiangových maskách: kominár, mäsiar, obchodník, pán rechtor, kňaz, cigánka s dieťaťom, krčmárka, žobrák. Mali so sebou košík na sladkosti a ražeň, na ktorý nám ľudia napichovali slaninu, klobásy. Masky tancovali, spievali a zabávali dedinčanov.

          • FAŠIANGY V NAŠEJ ŠKOLE

          •      Fašiangy v minulosti predstavovali čas hodovania a veselia. Vrcholom fašiangových osláv bol fašiangový utorok, kedy sa na cestu dedinou vydal maškarný sprievod.

                 Maškarný sprievod za našu školu tvorili žiaci IV. A triedy na čele s pani učiteľkami Zuzkou Šimúnovou a Jankou Nociarovou.

                Zavinšovali všetkým žiakom, pani učiteľkám, pani kuchárkam, pani upratovačkám. 

                  Prechádzali aj po uliciach Veľkej Čalomije, hrali, spievali, tancovali, vinšovali. Všade, kde sa zastavili (na obecnom úrade, u pána farára,  v potravinách, v zdravotnom stredisku), sa im ušla nejaká maškrta alebo malé pohostenie.

          • Recitačná súťaž Šaliansky Maťko

          •      Súťaž Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského je významná a celoslovensky známa súťaž v prednese slovenských povestí. Tradíciu súťaže sme za našu školu zachovali  vďaka našim šikovným a nádejným mladým recitátorom. Sú to súrodenci

            Viktorko Rimóci a Filipko Rimóci.

            Zúčastnili sa okresného kola a obidvaja sa umiestnili na krásnom 3. MIESTE.

            Srdečne im všetci blahoželáme!

          • LYŽIARSKY VÝCVIK - DONOVALY

          •      V januári sa náš sen stal skutočnosťou, po uvoľnení opatrení sme mali možnosť zúčastniť sa lyžiarskeho výcviku. Naša pani učiteľka Dáška Petrovičová bleskurýchlo zorganizovala celú akciu. A išlo sa! Prežili sme 5 krásnych dní plných zážitkov. Kde? Na Donovaloch v Penzióne Zornička od 31. januára do 4. februára 2022. Všetci sme sa naučili lyžovať, niektorí lepšie, niektorí si to zopakujeme na budúci školský rok a zdokonalíme sa! :)