• Žiaci Elokovaného pracoviska v Čelovciach sa pripravujú na Vianoce

          •  

             

            Prosba

            Padá sniežik poľahúčky,

            pozakrýva polia lúčky.

            Sadá deťom na líca,

            bude že to sanica.

            Celý kraj sťa striebro svieti.

            Príď Mikuláš, prosia deti.

            Chytro sadaj na sane,

            v škole Ťa už čakáme.

            Ukážeme Ti čo vieme,

            rozprávočky rozpovieme,

            prednesieme pekný verš,

            nakreslíme čo len chceš.

            Nič to zato, že sme malí,

            statočne sme pracovali.

            Ponáhľaj sa Mikuláš,

            ponáhľaj sa medzi nás.

          • ČAROVNÁ VIANOČNÁ VÝZVA

          •     Tohtoročné vianočné trhy sme sa rozhodli poňať v duchu tradičnej vianočnej atmosféry. 4. decembra 2022 sme mali svoj vianočný stánok s výrobkami a dobrotami pred Obecným úradom vo Veľkej Čalomiji.     Vianočné dekorácie, ikebany, svietniky, vence, orechy, kompóty, medovníčky, koláčiky a rôzne iné dobroty - to všetko nám vyrobili a darovali naši milí žiaci, rodičia a učitelia.

                   RADOSŤ ROZDÁVANÍM RASTIE!

                  VŠETKÝM VÁM ÚPRIMNE ĎAKUJEME!  

          • EXKURZIA DO HVEZDÁRNE A PLANETÁRIA

          • Dňa 23. 11. 2022 sa žiaci IV. A triedy zúčastnili exkurzie do Žiaru nad Hronom, kde navštívili Krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella. S polárnym medveďom a tučniakom skúmali zloženie slnečnej sústavy, vznik planét. Veľmi zaujímavá bola prednáška o vývoji slnečnej sústavy, o Slnku, živote hviezd a súhvezdí. Pozorovať oblohu sa nám nepodarilo pre zamračenú oblohu. Ale aj tak sme si exkurziu užili a priviezli sme si zážitky a suveníry.

          • ŠIKANA, KYBERŠIKANA - preventívna prednáška

          •      Dňa 19. 10. 2022 sa na našej škole uskutočnila preventívna prednáška na tému Šikanovanie, kyberšikanovanie a bezpečne na internete pre žiakov 6. a 7. ročníka našej školy. Prednášala ju JUDr. Marta Krnáčová z PZ VK. Bola zameraná na predchádzanie všetkých foriem násilia. Žiakom boli definované pojmy násilie, šikanovanie, kyberšikanovanie, pričom sa uviedli príklady z reálneho života, tiež boli upozornení na následky protiprávneho konania, ako to definuje zákon o priestupkoch a trestný zákon. Šikanovanie je spôsob správania, ktorý umožňuje fyzickým a psychickým týraním druhých získať nad nimi pocit moci a prevahy. Deje sa často na školách. Kyberšikanovanie prebieha prostredníctvom médií, čo je v dnešnej dobe veľmi veľká nástraha. Šikanovanie a kyberšikanovanie je trestný čin, za ktorý plne zodpovedajú aj maloleté deti. Bola to veľmi poučná prednáška s preventívnym charakterom.

          • Orgány ľudského tela a zdravá výživa - beseda s MUDr. Štefániou Mackovou

          •      Dňa  29. 9. 2022 sa pre žiakov 1. stupňa uskutočnila beseda na tému Orgány ľudského tela a zdravá výživa s  MUDr. Štefániou Mackovou. Pani doktorka zážitkovou formou vysvetlila deťom ako fungujú orgány v našom tele, kedy je srdiečko smutné a kedy veselé. Taktiež poukázala na to aké dôležité je objímať jeden druhého. Žiaci sa naučili, že pľúca sú vaky, do ktorých prúdi vzduch, čo krásne znázornila na makete z mikroténových sáčkov. Pomocou fonendoskopov si deti navzájom popočúvali srdiečka. V dvoch pohárikoch naplnených vodou mohli pozorovať, aké dôležité je potravu prežuť, a nie prehltnúť veľký kus. Po náučnej prednáške nasledovala operácia macka Bruna, ktorého „zrazilo auto“ a všetky orgány sa mu pomiešali. Niektorí žiaci ZŠ si obliekli lekárske plášte, čiapky a rúška. Svoje nadobudnuté vedomosti zužitkovali pri ukladaní všetkých orgánov na správne miesta. Nakoniec mackovi Brunovi obviazali aj zlomenú nohu, nechýbala ani infúzia. Detičky boli veľmi šikovné a perfektne spolupracovali pri operácii. Interaktívna prednáška sa žiakom veľmi páčila,  možno sa vďaka nej aj niektorí naši žiaci stanú lekármi.