• Výlet na Šomošku 4. 10. 2023

          • Katastrofická predpoveď počasia nevyšla a my sme mali nádherný výlet

            Napriek večernej predpovedi o silnom vetre, zamračenej oblohe a občasnom daždi výlet nám vyšiel nad všetky očakávania.

            Krásne, skoro už jesenné počasie, zapaľujúce koruny stromov do žltočervena, nenáročná turistika hore dolinou až na hrad, po ceste niekoľko zaujímavostí z náučného chodníka, žiadne veľké upozornenia na nedisciplinovanosť, pohoda, úsmevy, kus zaujímavej histórie, zatúlaný psík sprevádzajúci nás až k autobusu, TESCO vo Fiľakove s precvičením si finančnej gramotnosti a zaujímavá výstava morských živočíchov v lučenskej synagóge umocnená virtuálnou realitou, na ktorú nám už síce nevyšli financie, ale obetavo sme to zvládli, tak by sa v skratke dal opísať náš výlet.

            Keby sme išli do podrobností, každý by si našiel niečo, čo ho ak nie očarilo, tak aspoň zaujalo natoľko, že sa sem možno znova zatúla niekedy v budúcnosti...

            Pozrite si video: https://youtu.be/qWWuvSnfcqM

            Za fotografie ďakujem P. uč. Petrovičovej, Natálii Némethovej a p. uč. Szabóovej.

            Pierog

          • Školský včelín

          • pre včielky samotárky

            Už od jari sme s kamarátom Ľubom plánovali vyrobiť a v Čalomiji inštalovať včelín pre divé včielky, včielky samotárky. Konštrukciu sme si overili na mojej bývalej škole v Krtíši, kde včelín funguje spoľahlivo už dva roky. Cez školský rok nebolo času, ani chuti, v lete nás odrádzali horúčavy, ale 15. septembra sme sa vrhli do práce.

            Včielky samotárky žijú nenápadne všade na Slovensku, ale sú odkázané na rôzne chránené dutinky, poprípade úkryty v zemi. Hoci ich je asi 400 druhov, väčšina ľudí o nich nemá ani tušenia. Sú aktívne na jar, ponajviac začiatkom leta a nakladením vajíčok do dutiniek ich život končí. Prejde však zima a dajú o sebe vedieť svojím potomstvom v asi desaťnásobnom počte.

            Z jednej potulujúcej sa včielky v mojej záhrade sú ich tam tisíce, časom sa objavili i väčšie pačmele a dokonca kdesi poblíž v starom dreve žijú i najkrajšie a najväčšie z nich, drevárky. Vyskúšal som si i včelín z paliet alebo starých políc z činžiakovej skrine či vyhodeného nočného stolíka.

            Samotárky netvoria spoločenstvá, nebodajú, ani keď ste pri nich upotení, dajú sa chytiť do dlane, sú ideálne spoločníčky na pozorovanie (vravím, že je to najlepší televízor), v opeľovaní rastlín asi štyrikrát výkonnejšie ako včely medonosné, lebo lietajú aj za slabého dažďa či pri nižších teplotách. To je aj hlavný dôvod, prečo ich treba podporovať.

            Viac sa o nich dozviete na českých stránkach vcelkysamotarky.cz.

            Dnes som včelín dokončil a je pripravený prijať na jar včielky z mojej záhrady. Tie ho pomôžu osídliť. Časom pribudne možno aj infopanel a deti môžu na jar začať sledovať včielky pri ich práci.

            Pierog