• Informácia pre rodičov žiakov

          • Oznamujeme rodičov žiakov našej školy, že na základe telefonátu dňa 20.6.2018 o 15:00 z RUVZ vo Veľkom Krtíši (pani Gilaniková) bolo u žiaka II.A triedy vylúčené infekčné ochorenie na žltačku typu "A". Želáme nášmu Peťkovi skoré uzdravenie, skorý návrat do školy a plnohodnotné prežitie letných prázdnin. 

          • Výlet 1.A triedy, Banská Štiavnica a M.Kameň

          • Do galérie Výlet 1.A triedy, Banská Štiavnica a M.Kameň boli pridané fotografie.

            Školský výlet – Svätý Anton

            Žiaci I.A triedy  ZŠI vo Veľkej Čalomiji sa v mesiaci máj zúčastnili školského výletu, ktorého cieľovou stanicou bola obec Svätý Anton neďaleko Banskej Štiavnice .  Vo Svätom Antone sme navštívili národnú kultúrnu pamiatku Múzeum Svätý Anton a priľahlý park, kde prváci mohli vzhliadnuť krásne priestory kaštieľa. Veľmi ich očarili bohato zdobené salóny zariadené pôvodným nábytkom. Dievčatám srdiečko zaplesalo pri napodobeninách dobových šiat. Chlapcov zaujala viac poľovnícka expozícia, najmä miestnosť kynologická a rybárska. Po prehliadke kaštieľa sme sa poprechádzali po nádhernom parku v ktorom deti objavili dve jazierka spojené vodopádmi a kaskádami. Na hladine jazierka  sme obdivovali lekná. Na záver sme si urobili spoločné foto.

            Tr. uč. Henrieta Olnerová

             

            Stredoveký deň detí na hrade Modrý Kameň

            31.5. 2018 žiaci prvého ročníka oslávili Medzinárodný deň detí na hrade Modrý Kameň, kde bol pre ne pripravený veľmi bohatý a zaujímavý program.

            Vydali sme sa po pátraní Pokladu bezhlavého šafára. Sprevádzala nás slečna Zuzka. Navštívili sme tesára Petra, ktorý nám dal zvitok na ktorom bola mapa. Z nej sme mohli vyčítať akou trasou sa budeme uberať. Deti si vyskúšali boj s mečmi, streľbu z luku, hod oštepom . Rybárovi Matejovi pomohli s chytaním rýb. Prváci prešli aj veľkou skúškou strachu v hradnej pivnici. Tu sme hľadali poklady, kde na nás dohliadal samotný duch šafára. Deti boli šikovné a všetky úlohy splnili. V kaplnke boli pasovaní chlapci za rytierov a dievčatá za šľachtičné.

            Súčasťou hradu je Múzeum bábkarských kultúr a hračiek. Počas prehliadky hradu mali deti možnosť vidieť rôzne druhy hračiek používaných v minulosti, spoznať veľké množstvo druhov bábok.  Dozvedeli sa, ako postupne bábky vznikali, z čoho sa vyrábali a v akých divadlách sa používali. 

            Na nádvorí si  vyskúšali dobové hry a atrakcie. Napríklad rozbíjanie orechov, chôdzu na chodúľoch, písanie brkom, či vozenie na drevenom fúriku.

            Prežili sme krásne  slnečné predpoludnie.  Deti si ho užili a domov  odchádzali plní zážitkov.

            Tr.uč. Henrieta Olnerová

        • Okresné kolo v stolnom tenise žiakov ZŠ /2. miesto/
          • Okresné kolo v stolnom tenise žiakov ZŠ /2. miesto/

          • Dňa 1.3.2018 sa žiaci našej školy zúčastnili Okresného kola v stolnom tenise žiakov ZŠ. Súťaž sa konala na ZŠ Komenského vo Veľkom Krtíši. Naši žiaci zvladli základnú skupinu na jednotku, keď porazili žiakov z Gymnážia Veľký Krtíš, I.ZŠ Komenského Veľký Krtíš a ZŠ Hrušov. Postúpili z prvého miesta do semifinále. Tu ich čakali žiaci zo ZŠ vo Vinici. Aj ich porazili a s prehľadom postúpili do finále. Vo finále sa stretli so žiakmi ZŠ Balog nad Ipoľom, kde už bolo vidieť, že ide o finále. Úroveň hráčov bola vysoká a výsledky vyrovnané. Po skóre 3:3 prišla na rad štvorhra, ktorá rozhodla o víťazstve nášho súpera. Našim žiakom chýbala povestná štipka športového šťastia, pretože prvé miesto nám ušlo len o pár lôpt. Našu školu úspešne reprezentovali Gabriel-Ján Poljak, Kristian Reinold Benko, Ľudovít Kováč a Ján Špunta. Na žiakoch bolo vidieť, že ich šport baví a svedčil o tom aj výsledok. Žiakom gratulujeme k vynikajúcemu výsledku a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu v ZŠI Veľká Čalomija 65

          •                 

            Základná škola internátna, Veľká Čalomija 65, 991 09 Veľká Čalomija, zastúpená riaditeľom školy Mgr. Jánom Petríkom, Vám  oznamuje, že  v súlade so zákonom   245/2008   Z.z. o výchove  a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (podľa § 150 ods. 5) poskytuje žiakom  na základe odporúčania RUVZ vo Veľkom Krtíši  na dni od 6.2.2018 do 9.2.2018  (utorok – piatok)  riaditeľské voľno. Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedené dni nebude v prevádzke ani   ŠKD a ŠI pri Základnej škole internátnej, Veľká Čalomija 65.  Riaditeľské voľno sa vzťahuje aj na Elokované pracovisko ZŠI Veľká Čalomija so sídlom Čelovce 3, 991 41 Čelovce. Dôvodom udelenia riaditeľského voľna odporúčanie RUVZ vo Veľkom Krtíši na prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v tunajšej škole a na elokovanom pracovisku v Čelovciach z dôvodu veľkého počtu žiakov neprítomných kvôli chrípkovým ochoreniam.

            ​​​​​​​

                

          • Školské kolo umeleckého prednesu

          •  

            Výsledky Školského kola v umeleckom prednese slovenskej povesti pod názvom Šaliansky Maťko J.C. Hronského

             

            Dňa 1.12.2017 sa uskutočnilo Školské kolo umeleckého prednesu slovenskej povesti pod názvom Šaliansky Maťko J. C. Hronského na pôdeElokovaného pracoviska v Čelovciach. Do školského kola sa prihlásilo 15 žiakov v 4 kategóriách.

        • SITNO 2017
          • SITNO 2017

          • FOTO ALBUM

            Výstup na Sitno

                    Súčasťou telesnej výchovy je aj turistika. Naši učitelia telesnej výchovy sa rozhodli a vybrali na realizáciu turistiky výstup na vrch Sitno. Na miesto sme prišli autoabusom. Cesta ubehla veľmi rýchlo. Počasie počas dňa bolo veľmi priaznivé. Celý deň nás hriali jesenné  slnečné lúče.

                  Od Počúvadlo vyrážame z parkoviska východným smerom po zelenej značke. Začíname stúpať no nie je to nič náročné. Tak akurát na jemné zadýchanie s postupným naberaním výšky. Chodník je výrazný vedie pomedzi buky a duby, postupne sa mierne dvíha a skalnatie. Po necelom kilometri sa dostávame k studničke. Pri nej sa chodník točí doprava a potom mierne doľava a vychádza na Tatársku lúku. Zároveň sa dostávame na náučný chodník Sitno. Po prejdení Tatárskej lúky sa ocitáme pod lesom na križovatke značiek. Čaká nás krátke stúpanie lesom a niekoľkých umelými aj kamennými schodmi a dostávame sa pod prvé skalné veže. Značka pokračuje doľava systémom serpentín a drevených schodov, až na vrchol Sitna. Schodov sme narátali 277. Teraz nás čaká to najkrajšie na celom výstupe: výhľadové skaly a výhľady zo Sitna. Ako na dlani máme Banskú Štiavnicu, Tatársku lúku a pri dobrej viditeľnosti aj celé spektrum severných pohorí. Na vrchole Sitna sa nachádza výhliadková veža. 

                   Po návrate dole, k autobusu sa nám začali triasť kolená. Sadli sme si a rozprávali sme si zážitky, čo sme videli a informácie, ktoré nás zaujali. Keď som si zavrela oči v hlave mi vírila myšlienka, čo ešte dokáže príroda vykúzliť.

                                                                         Ema Olnerová 8.A

             

            Výlet na Sitno

            Naša túra na Stno sa začala po hodinovej ceste autobusom. Na začiatku výstupu bol kopec relatívne strmý, ale čím vyššie sme stúpali, tým bol strmší. Všade okolo sme videli nádhernú jesennú prírodu. Stúpali sme vyššie a prišli sme k umelo vytvorenému prameňu pitnej vody. Po 10-minútovej prestávke sme pokračovali vo výstupe. Stúpali sme ďalej a prišli sme na Tatársku lúku. Po ďalšom výstupe sme sa vyčerpane dostali na samotný vrchol Sitna. Výhľad z vrcholu bol nádherný. Na koniec sme mali poslednú 10-minútovú prestávku. Po nej sme sa pobrali dolu všetci oddýchnutí a pokojní. 

                                                                                                                                                       Kristián Poljak, 6.A

        • Súťaž v aranžovaní o Zlatý list.
          • Súťaž v aranžovaní o Zlatý list.

          • Do galérie Súťaž v aranžovaní o Zlatý list. boli pridané fotografie.

             

            Dňa 27. 09. 2017 prebehla na našej základnej škole súťaž v aranžovaní o Zlatý list.

             

            Zúčastnilo sa 7 skupín od 3. roč. – 9. roč.

            Na prvom mieste sa umiestnila 7. skupina, menovite: Lukáš Belá, Dávid Husár, Tomáš Nagy, Kristián Poljak, Norbert Szabó.

            Do ostatných zúčastnených skupín  patrili nasledovní žiaci :

                        1. skupina: Kevin Dudáš, Adam Nedeľa, Tibor Pažický,

                        2. skupina:  Rebeka Klinčoková, Diana Matóchová, Annamária Nagyová, Viktória Takáčová,

                        3. skupina: Rita Bicskeyová, Bettina Csákyová,

                        4. skupina: Dávid Babka, Kristián Reinold Benko

                        5. skupina: Michal Jánošík, Vanesa Klimentová, Diana Lednická, Alexandra Máteová

                        6. skupina: Vanesa Nagyová, Natália Némethová, Michaela Selská, Žaneta Vrbovkaiová

            Výhercom srdečne gratulujeme a ostatným zúčastneným ďakujeme za krásny estetický zážitok.

            Zodpovední organizátori súťaže boli Mgr. Dagmar Petrovičová a Mgr. Monika Tóthová.

             


            smileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley