• Orgány ľudského tela a zdravá výživa - beseda s MUDr. Štefániou Mackovou

          •      Dňa  29. 9. 2022 sa pre žiakov 1. stupňa uskutočnila beseda na tému Orgány ľudského tela a zdravá výživa s  MUDr. Štefániou Mackovou. Pani doktorka zážitkovou formou vysvetlila deťom ako fungujú orgány v našom tele, kedy je srdiečko smutné a kedy veselé. Taktiež poukázala na to aké dôležité je objímať jeden druhého. Žiaci sa naučili, že pľúca sú vaky, do ktorých prúdi vzduch, čo krásne znázornila na makete z mikroténových sáčkov. Pomocou fonendoskopov si deti navzájom popočúvali srdiečka. V dvoch pohárikoch naplnených vodou mohli pozorovať, aké dôležité je potravu prežuť, a nie prehltnúť veľký kus. Po náučnej prednáške nasledovala operácia macka Bruna, ktorého „zrazilo auto“ a všetky orgány sa mu pomiešali. Niektorí žiaci ZŠ si obliekli lekárske plášte, čiapky a rúška. Svoje nadobudnuté vedomosti zužitkovali pri ukladaní všetkých orgánov na správne miesta. Nakoniec mackovi Brunovi obviazali aj zlomenú nohu, nechýbala ani infúzia. Detičky boli veľmi šikovné a perfektne spolupracovali pri operácii. Interaktívna prednáška sa žiakom veľmi páčila,  možno sa vďaka nej aj niektorí naši žiaci stanú lekármi.

          • iBOBOR

          • Vyhodnotenie súťaže

            Súťaž prebiehala podľa kategórií od 7. do 11. novembra 2022. Hlavným cieľom súťaže je podporiť u všetkých žiakov záujem o informačné a komunikačné technológie. Vznikla v Litve v roku 2004. Vlani sa táto informatická súťaž konala v 54 krajinách a zapojili sa do nej približne 3 milióny žiakov.

            Na Slovensku sa tento rok konal 16. ročník súťaže s rekordným počtom 124 574 súťažiacich (o 20 000 viac ako vlani) z asi 1 500 škôl. Už druhý rok po sebe mohli učitelia komunikovať so žiakmi, ktorí mali záujem súťažiť, cez server EduPage.

            Naša škola sa súťaže zúčastnila po dlhšom čase a napriek minimu času na prípravu bolo zaregistrovaných 38 záujemcov o bobriu kožušinku. Úspešnými riešiteľmi boli 4 z nich.

            1. kategória Drobec (2. a 3. ročník) - 1 súťažiaci žiak, nikto neuspel,

            2. kategória Bobrík (4. a 5. ročník) - 5 súťažiacich žiakov, nikto neuspel,

            3. kategória Benjamín (6. a 7. ročník) - 12 súťažiacich žiakov, 1 úspešný riešiteľ,

            4. kategória Kadet (8. a 9. ročník) - 14 súťažiacich žiakov, 3 úspešní riešitelia.

            Traja žiaci sa vďaka percentilu okolo 90 dostali v rámci Slovenska medzi 10 % najúspešnejších riešiteľov, čo je skutočne potešujúce. Výsledky našich úspešných riešiteľov:

            Kategória BENJAMÍN

            Csaba Pálinkás (7. A) získal 54,33 bodov, percentil 89,54.

            Kategória KADET

            Vivien Takáčová (9. A) získala 66,66 bodov, percentil 90,02,

            Sebastián Klačo (9. A) získal 65,33 bodov, percentil 88,93,

            Lara Macková (9. A) získala 54,66 bodov, percentil 70,54.

            Výhercom blahoželáme a odovzdávame zaujímavé odmeny. O rok je tu bobor zas...

            Anton Pierog

          • VÝLET "ORBIS PICTUS"

          •  

                 Človek - súčasť prírody - je čoraz viac izolovaný, ba odtrhnutý od prírody, obklopený "vymoženosťami" doby. A čo škola? Čo naše deti? Lekári tvrdia (a celkom s nimi súhlasím), že stolička je najhorší vynález. Deti si "odsedia" svoje hodiny v škole .... často pokračujú doma za počítačom či s mobilom v ruke. Tie šťastnejšie v krúžkoch rozvíjajúcich pohyb. Environmentálne prvky vo vyučovaní - najčastejšie teoretické - sú vnímané deťmi akosi okrajovo. Kde sú tie časy, keď deti pešo cupkali do školy s taškou na chrbte, tie z lazov aj niekoľko kilometrov v zime či v lete ...

                 Dnes sa dovezú do školy, božechráň si niesť tašku samy.... To je realita dneška. Áno, časy sa menia, svet napreduje .... Kam? To, čo ostáva stabilné, je príroda, ktorá ostáva stále najmúdrejšou učiteľkou. Vráťme deťom prírodu, nechajme ich inšpirovať sa tou najmúdrejšou učiteľkou.

                 Na takýto výlet som dostala pozvanie i ja. Organizovala ho ZŠI Veľká Čalomija .

            "UČITEĽKA" nás čakala ticho, majestátne, odetá do najkrajších šiat z truhlice JESEŇ. Farebnosť umocnená blankytnou modrou oblohou a žiarivou energiou našej hviezdy potešila každého. Okolo jazera (tajchu) nemo stáli žlté jasene a kleny, obďaleč v purpure odetá mladá čerešňa ....

                 Sme na Počúvadle. Temer 50 detí sa vyhrnie z autobusu. Čaká nás vrchol Sitna (1002 m). Základné inštrukcie sa týkajú pravidiel skupinovej turistiky a bezpečnosti. Na čele skupiny idú najslabší (hoci vieme, že po krátkom čase to tak nie je). Prví v skupine musia vidieť tých posledných. Vyrážame. Postupne nás slnečné lúče a vynaložená námaha "vyzliekajú" z vetroviek. Pod nohami kamene, opadané lístie. Postupujeme po zelenej značke, čakáme sa, čítame si informácie o faune a flóre, vyťahujeme svoje občerstvenie, hlavne vodu ... pri studničke (prameni) dopĺňame zásoby. Ešte ďaleko??? Pokračujeme obchádzkou - vraj poškodené schody!!! Cestou nás upútajú zvieratká na stráni: kozliatka, ovce, ba i oslík - samozrejme za "ohradou". Pekné! Pristane im to tu. Konečne sme pri zrúcaninách sitnianskeho hradu. Čítame informácie o Turkoch, počúvame o povestiach, ktorými je tajomné Sitno opradené a pokračujeme strmo hore na kótu 1002, zadychčaní, spotení, unavení, ale spokojní, že sme to zvládli a sme v CIELI. Cestou sa zdravíme s turistami. Sú medzi nimi aj celkom malé deti s rodičmi, dokonca jeden aj s kočíkom. Na vrchole oddychujeme, fotíme sa, núkame sa navzájom čokoládou, sladkosťami ... Deti sa v krátkom čase "zrelaxujú". Už majú znova plno energie na šantenie.

                 Chystáme sa na zostup. "Oj, to pôjde ľahko - dole kopcom, hurá, utekajme!" "Dole kopcom sa nebeží!" znie upozornenie pani učiteľky. Poslúchajú. Cestou dole sme zapojili iné svaly - "svaly brzdy". Ktoré sú to, nám zajtra prezradí svalová horúčka (a možno nie).

                 Už sme pri Počúvadle. Zvládli sme to s jedným oškretým kolenom a zavrznutým prstom.  A oslík dostal meno: OSLÍK ANDEZITOVÝ.

                 A nastupuje sa do autobusu - smer domov! Uliali sme sa zo školy??? To nie! Najmúdrejšia učiteľka PRÍRODA nás poučila, ani sme nezbadali.

                 Tento výlet je inšpiráciou naprieč všetkými predmetmi: počnúc VYV a končiac HUV.

            Ľudia od nepamäti Sitno obdivovali a ospevovali napríklad ľudovou piesňou:

            1. Na vysokom Sitne biela ruža kvitne

                      Kto chce mati ženu, nak si ide pre ňu.

                 2. A keby som nemav sedem rôčkov ženu

                     Veru by som nešov na to Sitno pre ňu.

             

                 Výlet bol príjemný, vydarený. Žiaci boli disciplinovaní, nadšení a pedagógovia spokojní.

                 Fandím školám pri organizovaní výletov s turistickým programom. Dokonca to pokladám za povinnú súčasť vyučovania. Sú inšpiráciou pre celú škálu predmetov, prospešné pre zdravie a možno budú základom zdravého životného štýlu budúcej generácie.

                 Bol to skvelý zážitok. Ďakujem za možnosť byť s vami.

            Mgr. Marta Bobálová, bývalá učiteľka ZŠI Veľká Čalomija 65

            PhDr. Adriana Kalmárová - "Bolo pre nás potešením a veľkou poctou, že si sa zúčastnila spolu s našimi žiakmi a pedagógmi tohto skvelo organizovaného školského turistického výletu." 

          • ZLATÝ LIST

          •      Dňa 19. 10. 2022 sa uskutočnila v našej škole súťaž v jesennom aranžovaní s názvom Zlatý list. Zapojili sa žiaci 4., 5., 6., 7., 8. a 9. ročníka. Žiaci preukázali svoje schopnosti a kreativitu a vytvorili nádherné jesenné dekorácie. Dokázali, že fantázii sa medze nekladú. Využili rôzny prírodný materiál. Na 3. mieste sa umiestnili žiaci V. A, ktorí vytvorili kúzelný les. Žiaci VI. A sa umiestnili so svojou čarovnou záhradou na 2. mieste. Víťazmi sa stali žiaci IX. A, ktorí vytvorili jesenné kvetinárstvo. Všetkým zúčastneným gratulujeme a ďakujeme za účasť. 

          • Oznam vedúcej ŠJ

          • OZNAM  ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

            Odhlásiť, respektíve prihlásiť na stravu je každý stravník povinný 24 hodín vopred/deň vopred  do 13,30  hod. /Vo výnimočných prípadoch pri náhlom ochorení  do 7,30 hod. ráno a to osobne alebo na tel. číslach : 047/4875145, 0908698702 .

            Zákonný zástupca dieťaťa/žiaka zo stravovania svoje dieťa odhlasuje pri chorobe, odchode zo školy a pod. Za neodobratú a včas neodhlásenú  stravu sa finančná  náhrada neposkytuje. Prvý deň choroby rodič môže odobrať neodhlásenú stravu do obedára podľa platných hygienických opatrení do 13,30hod.

            Ak žiak, ktorý poberá dotáciu k strave /hmotnú núdzu/ nebude vyhlásený, rodič uhrádza plnú sumu za nevyhlásenú stravu, ktorú si potom môže  odobrať do obedára podľa platných hygienických opatrení do 13,30 hod.

                                                                          

                                                                          Zuzana Čierna

                                                                      Vedúca školskej jedálne

          • VÝBEROVÉ KONANIE

          • Oznámenie o výberovom konaní na obsadenie pracovnej pozície sociálny pedagóg a školský psychológ v rámci projektu Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov

                 Riaditeľstvo Základnej školy internátnej, Veľká Čalomija 65 prijme do pracovného pomeru s nástupom od 1. 9. 2022 v rámci projektu Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov  II.:  sociálneho pedagóga (100 % úväzok) a školského psychológa (50 % úväzok).

            Kvalifikačné predpoklady: v súlade s Vyhláškou MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Ďalšie požiadavky: bezúhonnosť

                                             zdravotná spôsobilosť

                                             ovládanie štátneho jazyka

            Zoznam požadovaných dokladov: žiadosť o zaradenie do výberového konania

                                                                       štruktúrovaný životopis

                                                                       overené kópie dokladov o vzdelaní

                                                                       súhlas so spracovaním osobných údajov

                                                                       čestné vyhlásenie o bezúhonnosti

            Žiadosť s potrebnými dokladmi posielajte na adresu školy v termíne do15. augusta 2022.

            V prípade spĺňania kritérií bude uchádzač pozvaný na výberové konanie.

             

            Veľká Čalomija 8. júl 2022                                      PhDr. Adriana Kalmárová, riaditeľka školy

          • Pracovné ponuky

          •      ZŠI Veľká Čalomija 65 prijme do pracovného pomeru učiteľov 2. stupňa ZŠ:

            Miesto výkonu práce: ZŠI Veľká Čalomija 65

            Termín nástupu: 25. 8. 2022

            Aprobácia: MAT, FYZ, CHE, DEJ, INF

            Rozsah úväzku: 100 %

            Kvalifikačné predpoklady: v súlade s Vyhláškou MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Ďalšie požiadavky: bezúhonnosť

                                             zdravotná spôsobilosť

                                             ovládanie štátneho jazyka

            Zoznam požadovaných dokladov: žiadosť o prijatie do zamestnania

                                                                       štruktúrovaný životopis

                                                                       overené kópie dokladov o vzdelaní

                                                                       súhlas so spracovaním osobných údajov

                                                                       čestné vyhlásenie o bezúhonnosti

            Žiadosť s potrebnými dokladmi posielajte na adresu školy v termíne do 15. augusta 2022. 

             

             

             

          • DEŇ ZEME V NAŠEJ ŠKOLE

          •      Tento rok sme si pripomenuli 52. výročie Dňa Zeme, ktorý vznikol v roku 1970 ako myšlienka ekológov o potrebe chrániť našu planétu. Všetci sme zodpovední za stav našej planéty a musíme  ju  chrániť. V našej škole sme si tento deň pripomenuli najprv rôznymi prezentáciami tried. Mladší žiaci si pripravili hádanky, básničky, scénky o separovaní odpadu, zhotovili rôzne plagáty o znečisťovaní a o globálnom otepľovaní. Najstarší žiaci príipravili pre žiakov envirokvíz. Podujatie bolo spestrené aj pesničkami. Po prezentácii žiaci vykonávali rôzne praktické aktivity - zbierali smeti, vysádzali kvety, čistili okolie školy,  pripravovali si palety na vonkajšie sedenie. 

                 Podujatie sa vydarilo. Nielen v tento deň  pamätajme  na to, že máme svoj jediný domov chrániť nielen pre seba, ale aj pre budúce generácie!

          • VEĽKONOČNÉ ARANŽMÁ - TVORIVÉ DIELNE SO SOŠ ŽELOVCE

          •      Šikovnosti a fantázii sa medze nekladú. Dôkazom toho boli krásne veľkonočné dekorácie našich žiakov 2. až 4. ročníka, ktoré zhotovili spoločne s pani majsterkami zo Strednej odbornej školy Želovce. Dekorácie spríjemnili a zútulnili naše triedy.

          • SVETOVÝ DEŇ BÁBKOVÉHO DIVADLA NA HRADE MODRÝ KAMEŇ

          •      Od roku 2003 sa každoročne oslavuje dňa 21. 3. Svetový deň bábkového divadla. Pri tejto príležitosti naši žiaci III. A a IV. A triedy navštívili s pani učiteľkami Hrad Modrý Kameň, kde si pozreli predstavenie s názvom Zázračný dáždnik. Deň si spestrili prehliadkou expozície SNM, Múzea bábkarských kultúr a hračiek hradu Modrý Kameň a  prechádzkou  po Kalvárii v Modrom Kameni.

          • III.miesto na McDonald´s Cupe 2021/2022

          • Žiaci našej školy,  28.4.2022, obsadili III. miesto  v okresnom  kole 23. ročníka McDonald´s Cupu vo Veľkom Krtíši.

            Ide o školská súťaž v malom futbale 10-členných koedukovaných družstiev chlapcov a dievčat 1. stupňa základných škôl (U10  - nar. 1.9.2011 a mladší, pričom musia spĺňať obidve kritériá). Účasť dievčat v družstve je nevyhnutnou podmienkou. Družstvá hrajú v počte hráčov 4+1, pričom na hracej ploche musí byť počas zápasu vždy 1 dievča. 

          • ZÁPIS ŽIAKOV DO 1. ROČNIKA NA ŠK. ROK 2022/2023

          •      Riaditeľstvo Základnej školy internátnej, Veľká Čalomija 65 oznamuje rodičom, že zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2022/2023 sa uskutoční

                                                                     21. apríla 2022 od 13,00 hod do 17,00 hod.

            v priestoroch školy.

            Na zápis je potrebné priniesť rodný list dieťaťa a platný občiansky preukaz rodiča. Rodič je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky. Aj v prípade, keď bude rodič žiadať o pokračovanie plnenia predprimárneho vzdelávania, sa musí zápisu zúčastniť. 

                 Prihlášku na vzdelávanie v ZŠ musia podpísať obidvaja zákonní zástupcovia dieťaťa. Podpis oboch zákonných zástupcov sa nevyžaduje, ak:

            1. jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená. Tieto skutočnosti sa preukazujú kópiou rozhodnutia súdu,

            2. jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa - preukazuje sa potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu,

            3. vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou (napr. rodič je dlhodobo v zahraničí a pod.) - preukazuje sa písomným vyhlásením - príloha č. 2,

            4. na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodnú , že prihlášku podpíše iba jeden zákonný zástupca - preukazuje sa písomným vyhlásením - príloha č. 3.

                 Rodičia, ktorí už majú deti zapísané a mali odklad povinnej školskej dochádzky, sa musia znovu zúčastniť zápisu.

                 Žiadame rodičov, aby počas zápisu dodržali všetky platné hygienicko-epidemiologické opatrenia.

                 Vážení rodičia! Radi by sme sa pri prijímaní Vášho dieťaťa s ním zoznámili, porozprávali, nadviazali prvý kontakt, takže na zápis priveďte aj Vaše dieťa.

            Veľká Čalomija 16. marec 2022                                   PhDr. Adriana Kalmárová, riaditeľka školy

             

          • Žiaci Elokovaného pracoviska v Čelovciach fašiangovali v plnej paráde

          •  

             

            Fašiangy sú čas medzi zimným a jarným obdobím. Sú plné hojnosti, veselosti, zábavy, tanca a fašiangových hier. Fašiangové hry znamenali, že po dedine išli žiaci, v sprievode, prezlečení v rôznych fašiangových maskách: kominár, mäsiar, obchodník, pán rechtor, kňaz, cigánka s dieťaťom, krčmárka, žobrák. Mali so sebou košík na sladkosti a ražeň, na ktorý nám ľudia napichovali slaninu, klobásy. Masky tancovali, spievali a zabávali dedinčanov.

          • FAŠIANGY V NAŠEJ ŠKOLE

          •      Fašiangy v minulosti predstavovali čas hodovania a veselia. Vrcholom fašiangových osláv bol fašiangový utorok, kedy sa na cestu dedinou vydal maškarný sprievod.

                 Maškarný sprievod za našu školu tvorili žiaci IV. A triedy na čele s pani učiteľkami Zuzkou Šimúnovou a Jankou Nociarovou.

                Zavinšovali všetkým žiakom, pani učiteľkám, pani kuchárkam, pani upratovačkám. 

                  Prechádzali aj po uliciach Veľkej Čalomije, hrali, spievali, tancovali, vinšovali. Všade, kde sa zastavili (na obecnom úrade, u pána farára,  v potravinách, v zdravotnom stredisku), sa im ušla nejaká maškrta alebo malé pohostenie.

          • Recitačná súťaž Šaliansky Maťko

          •      Súťaž Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského je významná a celoslovensky známa súťaž v prednese slovenských povestí. Tradíciu súťaže sme za našu školu zachovali  vďaka našim šikovným a nádejným mladým recitátorom. Sú to súrodenci

            Viktorko Rimóci a Filipko Rimóci.

            Zúčastnili sa okresného kola a obidvaja sa umiestnili na krásnom 3. MIESTE.

            Srdečne im všetci blahoželáme!

          • LYŽIARSKY VÝCVIK - DONOVALY

          •      V januári sa náš sen stal skutočnosťou, po uvoľnení opatrení sme mali možnosť zúčastniť sa lyžiarskeho výcviku. Naša pani učiteľka Dáška Petrovičová bleskurýchlo zorganizovala celú akciu. A išlo sa! Prežili sme 5 krásnych dní plných zážitkov. Kde? Na Donovaloch v Penzióne Zornička od 31. januára do 4. februára 2022. Všetci sme sa naučili lyžovať, niektorí lepšie, niektorí si to zopakujeme na budúci školský rok a zdokonalíme sa! :) 

          • POĎAKOVANIE

          •      Veľká vďaka patrí ľuďom s veľkým srdcom od spoločností DenDen Hepner, Klinika Medissimo a Nielsen Brandbank, ktorí opäť potešili našich žiakov krásnymi vianočnými darčekmi.

                    ĎAKUJEME!