• Žiaci Elokovaného pracoviska v Čelovciach fašiangovali v plnej paráde

          •  

             

            Fašiangy sú čas medzi zimným a jarným obdobím. Sú plné hojnosti, veselosti, zábavy, tanca a fašiangových hier. Fašiangové hry znamenali, že po dedine išli žiaci, v sprievode, prezlečení v rôznych fašiangových maskách: kominár, mäsiar, obchodník, pán rechtor, kňaz, cigánka s dieťaťom, krčmárka, žobrák. Mali so sebou košík na sladkosti a ražeň, na ktorý nám ľudia napichovali slaninu, klobásy. Masky tancovali, spievali a zabávali dedinčanov.

          • FAŠIANGY V NAŠEJ ŠKOLE

          •      Fašiangy v minulosti predstavovali čas hodovania a veselia. Vrcholom fašiangových osláv bol fašiangový utorok, kedy sa na cestu dedinou vydal maškarný sprievod.

                 Maškarný sprievod za našu školu tvorili žiaci IV. A triedy na čele s pani učiteľkami Zuzkou Šimúnovou a Jankou Nociarovou.

                Zavinšovali všetkým žiakom, pani učiteľkám, pani kuchárkam, pani upratovačkám. 

                  Prechádzali aj po uliciach Veľkej Čalomije, hrali, spievali, tancovali, vinšovali. Všade, kde sa zastavili (na obecnom úrade, u pána farára,  v potravinách, v zdravotnom stredisku), sa im ušla nejaká maškrta alebo malé pohostenie.

          • Recitačná súťaž Šaliansky Maťko

          •      Súťaž Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského je významná a celoslovensky známa súťaž v prednese slovenských povestí. Tradíciu súťaže sme za našu školu zachovali  vďaka našim šikovným a nádejným mladým recitátorom. Sú to súrodenci

            Viktorko Rimóci a Filipko Rimóci.

            Zúčastnili sa okresného kola a obidvaja sa umiestnili na krásnom 3. MIESTE.

            Srdečne im všetci blahoželáme!

          • LYŽIARSKY VÝCVIK - DONOVALY

          •      V januári sa náš sen stal skutočnosťou, po uvoľnení opatrení sme mali možnosť zúčastniť sa lyžiarskeho výcviku. Naša pani učiteľka Dáška Petrovičová bleskurýchlo zorganizovala celú akciu. A išlo sa! Prežili sme 5 krásnych dní plných zážitkov. Kde? Na Donovaloch v Penzióne Zornička od 31. januára do 4. februára 2022. Všetci sme sa naučili lyžovať, niektorí lepšie, niektorí si to zopakujeme na budúci školský rok a zdokonalíme sa! :) 

          • POĎAKOVANIE

          •      Veľká vďaka patrí ľuďom s veľkým srdcom od spoločností DenDen Hepner, Klinika Medissimo a Nielsen Brandbank, ktorí opäť potešili našich žiakov krásnymi vianočnými darčekmi.

                    ĎAKUJEME!

          • TEŠÍME SA NA VIANOCE

          •      Všetci nedočkavo otvárame okienka na adventnom kalendári. Počítame dni do Vianoc, do čarovného 24. DECEMBRA. Súčasťou tohto očakávania a navodzovania vianočnej atmosféry je aj vianočná výzdoba našej školy, ktorú pripravili naši šikovní žiaci spolu s pani učiteľkami. :) 

          • Oznam pre rodičov

          •      Riaditeľstvo Základnej školy internátnej, Veľká Čalomija 65 oznamuje rodičom, že na základe rozhodnutia ministra ŠVVaŠ SR č. 2021/21911:2-A1810 zo dňa 8. 12. 2021 sa 

            od 13. 12. 2021 do 17. 12. 2021

            MIMORIADNE PRERUŠUJE ŠKOLSKÉ VYUČOVANIE

            pre žiakov na II. stupni ZŠ.

            Žiaci II. stupňa ZŠ sa budú vyučovať od 13. 12. 2021 dištančne na základe pokynov triednych učiteľov. 

            Ostatní žiaci sa budú vzdelávať prezenčne.

            Veľká Čalomija 10. december 2021                                       PhDr. Adriana Kalmárová, riaditeľka školy

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          •      Na základe § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov riaditeľka Základnej školy internátnej, Veľká Čalomija 65

             udeľuje

            riaditeľské voľno 26. novembra 2021 (piatok)

            pre všetkých žiakov školy

            z organizačných dôvodov.

             

            Veľká Čalomija 25. november 2021                  PhDr. Adriana Kalmárová, riaditeľka školy

          • Súťaž v aranžovaní - O zlatý list

          •      Aj tento rok sme ostali verní našej tradícii a zorganizovali sme pre žiakov súťaž v aranžovaní s názvom  O zlatý list. Záujem bol veľký. Žiaci dokázali z plodov krásnej jesennej prírody vyčariť neskutočné umelecké diela.. Porota mala veľmi ťažkú úlohu. Súťaž vyhrali naši siedmaci. Odmenou bolo sladké pokušenie - torta s jesenným motívom.  Srdečne blahoželáme víťaznému družstvu! :)

          • DEŇ JABLKA

          •      Jabĺčka si takýto oslavný deň určite zaslúžia, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Žiaci 1. stupňa, pani učiteľky a pani vychovávateľky si tiež pripomenuli tento deň spoločným posedením. S prípravami začali už v triedach v rámci hodín výtvarnej výchovy. Zhotovovali rôzne  výrobky, ktoré súvisia s týmto chutným ovocím. Na spoločnom posedení si pozreli prezentáciu o význame jablka pre organizmus, pani učiteľky pripravili pre žiakov kvíz o ovocí a žiaci mohli ochutnať  aj výborné koláčiky, džúsy z jablka. Všetci mali radosť z toho, že sa mohli zapojiť do tejto celosvetovej aktivity. Naším cieľom bolo nenásilným a hravým spôsobom podporovať u detí konzumáciu ovocia a zeleniny, čím sa snažíme zároveň plniť aj niektoré z úloh Národného programu prevencie obezity u detí. Deti boli jablkovým dňom nadšené, veď predsa maškrtiť sa dá i zdravo. 

          • Beseda s Jurajom Soviarom

          •     Dňa 5. 10. 2021 poctil našu školu svojou návštevou Juraj Soviar,   textár, novinár, básnik, známy predovšetkým ako textár skupiny Elán. Žiaci mali možnosť inšpirovať sa jeho životným príbehom, ktorý im vyrozprával. Záujem prejavili žiaci aj  kladením  množstva otázok. Beseda sa skončila veľkým potleskom a spokojní boli nielen žiaci, ale aj samotný Juraj Soviar.

          • COVID automat - oranžová farba nášho okresu /stupeň ostražitosti/

          •   Od 13. 9. 2021 je náš okres v oranžovej farbe. Upozorňujeme na povinnosť rodiča predložiť písomné  "Vyhlásenie o bezpríznakovosti". Toto vyhlásenie je rodič povinný odovzdať pri každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní /vrátane sviatkov a víkendov/. 

                 V prípade, že rodič nepredloží písomné vyhlásenie, žiak sa považuje za príznakového. Pokiaľ žiak príde do školy v sprievode rodiča, nebude mu umožnený vstup do školy a odchádza domov s rodičom.  Ak príde do školy žiak sám bez rodiča a neodovzdá "Vyhlásenie o bezpríznakovosti", bude umiestnený do izolačnej miestnosti a rodič bude bezodkladne kontaktovaný.

             

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

          •      Riaditeľstvo ZŠI Veľká Čalomija 65 oznamuje rodičom, že slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční dňa 2. septembra 2021 o 7,45 hod. na nádvorí školy /v prípade nepriaznivého počasia na veľkej chodbe na prízemí/.

                 Žiaci odchádzajú domov dňa 2. 9. 2021 o 8,45 hod. /smer VK/, 10,15 hod. /smer Šahy/.

                 Od 1. 9. 2021 sa škola riadi podľa ŠKOLSKÉHO SEMAFORU platného od 17. 8. 2021. Žiak a zamestnanec školy musí mať prekryté horné dýchacie cesty počas celého vyučovania podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.

                 Rodič predkladá dobrovoľne na základe odporúčania ministerstva v záujme ochrany zdravia na škole "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti", ktoré je súčasťou prílohy tohto oznamu.

             

                                                                                             PhDr. Adriana Kalmárová, riaditeľka školy

          • Oznam - domáce samotestovanie žiakov

          •      Riaditeľstvo Základnej školy internátnej, Veľká Čalomija 65 Vám dáva  na vedomie, že vzhľadom na enormne vysoký záujem o testy na domáce samotestovanie Okresný úrad, odbor školstva, Banská Bystrica nevie pre Vás v súčasnosti zabezpečiť objednané testy. Bola zaslaná nová požiadavka na MŠVVŠ SR. Po doručení testov Vás budeme o termíne a vydávaní testov informovať.

             

            Ďakujeme za pochopenie.          

                                                                                                        

          • Riaditeľské voľno

          •      Na základe § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov riaditeľka Základnej školy internátnej, Veľká Čalomija 65

            udeľuje

            riaditeľské voľno na 28. mája 2021 (piatok)

            pre všetkých žiakov školy

            z prevádzkových dôvodov.

             

            Veľká Čalomija 27. máj 2021                                                       PhDr. Adriana Kalmárová, riaditeľka školy

          • Testovanie 9

          •  Vážení  rodičia a milí žiaci,

            celoslovenské testovanie žiakov deviateho ročníka ZŠ sa uskutoční 9.júna 2021 (streda).

            Testovať sa začína o 8:00 hodine predmetom matematika a druhým predmetom je slovenský jazyk a literatúra.

            Úlohou testovania je získať obraz o výkonoch žiaka pri výstupe z 2.stupňa ZŠ - ISCED 2, monitorovať úroveň ich pripravenosti na ďalšie štúdium ISCED 3.

            Žiaci a rodičia budú oboznámení o priebehu testovania.

            Bližšie informácie nájdete na:

            https://www.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9/o-testovani-9

            https://www.nucem.sk/dl/4796/T9_2021_specifikacia%20testu_MAT_final.pdf

            https://www.nucem.sk/dl/4796/T9_2021_specifikacia%20testu_SLSL_final.pdf

             

             

             

             

             

             

          • Matematický klokan

          • Súťaže Matematický klokan sa zúčastnili aj naši žiaci. Ďakujeme. Zvládli ste to!

            Eliáš Kresánek - 90/90 

            Viktor Rimóci 90/56

            Richard Belák 90/18

            Ricardo Pixiades 90/57

            Damián Nozdrovický 90/27

            Melánia Opánska 90/19

            Ryan Opanský 90/16

            Filip Rimóci 90/66

            Eva Kremničanová 90/56

            Alex Keresteš 90/44

            Madelein Babková 90/39

            Boris Balla 120/67